Amit gyerekszemmel látni érdemes

„Amit gyerekszemmel látni érdemes…!”/„Amíg apukám horgászik…!”

Gyakorló anyukaként fontosnak tartom, hogy hosszabb-rövidebb családi kirándulások alkalmával gyermekeimnek megmutassam azokat a helyeket, amelyek számukra valódi természeti és „kalandos” értékekkel bírnak, emlékezetessé téve számukra az itt és együtt töltött időt. Induljon a zalai kalandozás!

1

„Matula bácsi és kis Vuk”: a Kis-Balaton és a Kányavári-sziget látnivalói

Fekete István Matula bácsi és kis Vuk a Kis-Balaton és a Kányavári sziget látnivalóitörténeteinek színhelye igen sokszor volt Zala megye. Nincs olyan generáció, amely ne olvasta, vagy látta volna tévésorozat formájában a Kis-Balaton élővilágát talán legérzékletesebben bemutató alkotását. (Tüskevár, Téli berek) Az 1950-es években született művet és folytatását a mai nemzeti park területén írta. A Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-szigeten alakították ki a Búbos vöcsök tanösvényt (Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról). A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1.5 óra alatt végigjárható sétaút 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A Kányavári-sziget mindenki számára nyitva áll. Két kilátótornya segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében.
Távolság a vendégháztól: 33 km

2

Bivalyrezervátum - Kápolnapuszta

A Kis-Balaton Bivalyrezervátum - Kápolnapusztakörnyékén található a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, amely igazán egyedi, vadregényes látványt és programot nyújt a látogatóknak. Az állatokat természetes környezetükben akár testközelből is megnézhetjük. A mesélő sétaút és az interaktív kiállítás igazi élménnyé varázsolja a bivalyokkal való találkozást. Állatsimogató is várja a vendégeket.
Távolság a vendégháztól: 38 km

3

Rezi vár

A várat Rezi vára falu felett magasodó Meleg-hegy északi részén lévő dolomitsziklára építették. Mára csak a lakótoronyból és a várfalból maradt valami hírmondónak. Megtalálhatjuk a vizesárok maradványait is. A várból csodálatos panoráma tárul elénk: a Zalai-dombság erdői, mezői. Tiszta időben a szomszédos várakat is látni. A vár lábánál pihenőhely lett kialakítva padokkal, asztalokkal. Lehetőség van tábortüzet is gyújtani. Magához a várhoz egy 20-30 perces séta árán lehet feljutni egy erdei úton. Sem autóval, sem egyéb járművel nem engedik ezen az úton a közlekedést, kicsit lentebb ott kell hagyni a közlekedési eszközünk.
Távolság a vendégháztól: 35 km

4

Állatsimogató - Fenyvespuszta

A Kányavári-sziget Állatsimogató - Fenyvespusztabejáratával szemben található Balatonmagyaród község határában a fenyvespusztai állatsimogató. Bivaly, póni, ló, szamár, szarvasmarha, mangalica, kecske, nyúl, rackajuh, páva és egyéb baromfiállat mind-mind megsimogatható!
Távolság a vendégháztól: 33 km

5

Ökokalandpark - Gyenesdiás

Zalaszentmihálytól Gyenesdiási Ökokalandparkmintegy 34 km-re található ez a Balaton parti város, amely nemcsak gyerekbarát strandjáról (Lido strand) híres, hanem 2010 óta kalandparkjáról is. A fákra telepített, különböző nehézségi fokozatú, változatos ügyességi akadályokból álló Kalandpark igazi kihívást, izgalmas, felejthetetlen élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak, családoknak, baráti társaságoknak és cégeknek egyaránt.
Távolság a vendégháztól: 34 km

6

Vidor Játékmúzeum - Keszthely

Európa Vidor Játékmúzeum - Keszthelylegnagyobb játékmúzeuma várja a kicsiket és nagyokat a keszthelyi sétálóutcában. A mintegy 10 ezer darabos gyűjteményben falovak, rakéták, kisautók, vasutak, Barbie-babák, moncsicsik, mini bútorok várják a látogatókat. A legkisebbek egy régi Tv-n Süsüt nézhetnek.
Távolság a vendégháztól: 28 km

7

Batsányi János kilátó - Balatongyörök

A 448 méter Batsányi János kilátó - Balatongyörökmagas Boncsostetőn található kilátóról gyönyörű kilátás nyílik a Balaton-felvidék egyik legszebb részére.
Távolság a vendégháztól: 37 km

8

Margit-kilátó - Cserszegtomaj

A 31 méter Margit-kilátó - Cserszegtomajmagas faszerkezetű kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, ahonnan rálátni a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre, át a déli partra és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek. Szerkezeti érdekessége, hogy modern lift működik a belsejében, pedig a torony fából épült, nincs körbebetonozva a liftakna. A kilátó a település Hévízhez közel eső végén, az arborétumhoz közel áll. Az arborétum létrehozója Horváth Jenő botanikus építtette a feleségének, innen kapta a Margit nevet.
Távolság a vendégháztól: 31 km

9

Afrika múzeum – Balatonederics

A híres Afrika múzeum – BalatonedericsAfrika kutató, Dr. h.c. Dr. Nagy Endre alapította a múzeumot. Vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben hozta haza a balatonedericsi kúriába. Itt találhatók a bennszülöttek használati tárgyai, vadász és harci eszközei, az afrikai népek kultúráját bemutató bútorok, népművészeti tárgyak. Nagy Endre dolgozószobájában személyes tárgyai, kedvenc fegyverei és vadászfelszerelése is megtekinthető. A múzeum melletti mini állatkertben vaddisznó, zebra, őz, szarvas és bivaly él.
Távolság a vendégháztól: 42 km